Rijksvaccinatieprogramma voor 60-plussers met het gordelroosvaccin
Deze week vindt in de Tweede Kamer een technisch debat plaats over het vaccinatiebeleid (kinkhoest). Senioren Netwerk Nederland (SNN), waarvan KBO-Senioren-Overijssel evenals Senioren Brabant-Zeeland onderdeel is, pleit voor een Rijksvaccinatieprogramma voor 60-plussers mét het gordelroosvaccin. SNN stuurde de volgende boodschap aan Kamerleden.
Senioren Netwerk Nederland is ervan overtuigd dat momenteel veel meer volwassenen, en vooral ouderen, last hebben van kinkhoest dan uit de cijfers van het RIVM blijkt. Kinkhoest is niet alleen gevaarlijk voor kinderen, maar ook voor ouderen met onderliggend lijden. Daarnaast heeft het grote gevolgen voor hun kwaliteit van leven. Veel mensen denken dat een kinkhoestvaccin of het doormaken van kinkhoest een levenslange bescherming biedt, maar niets is minder waar. De bescherming van het kinkhoestvaccin is hooguit twaalf jaar. Het doormaken van een kinkhoestinfectie geeft evenmin een levenslange bescherming.
SNN wil graag een advies van de Gezondheidsraad over een kinkhoestvaccinatie voor ouderen. In het werkprogramma van de Gezondheidsraad voor 2024 is helaas geen voornemen voor een dergelijk advies te vinden.
Rijksvaccinatieprogramma voor ouderen
Immunologen en Senioren Brabant-Zeeland pleiten voor een Rijksvaccinatieprogramma voor ouderen (uitzending EénVandaag, 2 mei 2024).
Een Rijksvaccinatieprogramma voor senioren omvat in onze optiek een programmatische aanpak met:
- eenvoudige en begrijpelijke informatie over het belang van aanbevolen beschikbare vaccinaties (en een duidelijk vaccinatieschema);
• toegang tot het gordelroosvaccin (net zoals het griep- en pneumokokkenvaccin). Het vaccin voorkomt negen van de tien gevallen van gordelroos en is in principe geschikt voor mensen met een minder goed functionerend immuunsysteem. De bescherming lijkt lang aan te houden. Dit maakt dat de Gezondheidsraad positief staat tegenover vaccinatie van ouderen met dit vaccin. Het gordelroosvaccin is echter voor veel ouderen niet toegankelijk. Veel mensen weten niet van het bestaan ervan. Anderen zien op tegen de hoge kosten van deze vaccins (circa € 360,- voor de twee benodigde vaccins);
• minimale financiële barrières voor het verkrijgen van vaccinaties;
• duidelijkheid over hoe en waar vaccinaties verkregen kunnen worden en meer flexibiliteit bij het maken van afspraken;
• laagdrempelige toegang tot vaccinatielocaties, beperken van afstand, bij voorkeur op één locatie in de wijk en in combinatie met gezondheidschecks en vroegsignalering van gezondheidsrisico’s;
• duidelijk advies van de Gezondheidsraad over relevante vaccins voor ouderen.
Kosteneffectiviteit
Op 2 oktober werd op verzoek van VVD-Kamerlid Rudmer Heerema de staatssecretaris verzocht om de Kamer zo spoedig mogelijk te informeren, in ieder geval voor de begrotingsbehandeling VWS, over de kosteneffectiviteit en het implementatieplan van een programmatische gordelroosvaccinatie.