Hoe wilt u ouder worden? Praat erover!

Hoe wilt u later wonen? Hoe wilt u fit blijven? En hoe kun je er voor elkaar zijn als u zorg nodig hebt? Net zoals u vroeger sprak over uw schoolkeuze, de voorbereiding op uw eerste baan of een nieuwe woning, zou het net zo normaal moeten zijn om het gesprek te voeren over de toekomst.

‘Praat vandaag over morgen’. Dat is de oproep die het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en ActiZ vandaag – op de Dag van de Zorg Voor Morgen – doen aan iedereen in Nederland. Het aantal ouderen in onze samenleving neemt toe én we worden gemiddeld steeds ouder. Dat maakt het belangrijk om op tijd het gesprek te voeren over hoe je ouder wil worden. Bijvoorbeeld wat je voor elkaar kunt doen als er later zorg nodig is, of het huis waar je nu woont nog bij je past en hoe je fit blijft.

Bewustwordingscampagne

In de provincies Noord-Brabant, Zeeland, Limburg en Overijssel geven de provinciale seniorenorganisaties gehoor aan de oproep van het ministerie met het project ‘Senioren zelf aan zet’. Op lokaal niveau organiseren zij gesprekken met – vaak ook jongere – ouderen met als centraal thema ‘Praat vandaag over morgen’. Tijdens de bewustwordingsbijeenkomsten van ‘Senioren zelf aan zet’ worden de deelnemers met concrete voorbeelden bewust gemaakt van hoe belangrijk het is om nu al stil te staan bij later. En het gesprek hierover te voeren met hun naasten.

Op lokaal niveau

“‘Senioren zelf aan zet’ is een initiatief van Senioren Brabant-Zeeland, KBO Limburg en KBO Overijssel in samenwerking met het ministerie van VWS”, vertelt projectleider Corrie van Brenk. “Het loopt echt als een trein: we hebben al vele tientallen succesvolle bijeenkomsten achter de rug met in totaal duizenden deelnemers. En er staan er nog héél veel op stapel. Bij de gesprekssessies werken we samen met gemeenten, zorgaanbieders en woningcorporaties. Zo bundelen we kennis en ervaring op lokaal niveau, heel dicht bij de mensen zelf. Ons doel is het met elkaar organiseren van samenredzaamheid en draagvlak.”

Betekenisvol gesprek

“Vroeger sprak je met je omgeving over je schoolkeuze, de voorbereiding op je eerste baan of een nieuwe woning”, zegt Vicky Maeijer, staatssecretaris Langdurige en Maatschappelijke Zorg. “Het zou net zo normaal moeten zijn om het gesprek te voeren over hoe je ouder wil worden. Dat gesprek kan zo betekenisvol zijn, voor jezelf en voor de mensen om je heen. Het biedt een kans om goed naar elkaar te luisteren en ervoor te zorgen dat we rekening houden met wat mensen nu al willen regelen voor hun oude dag. Ik vind het mooi om te zien dat steeds meer mensen en partijen hiermee bezig zijn. Want uiteindelijk gaat het gesprek over morgen ons allemaal aan.”

Nuttig

De helft van de Nederlanders tussen de 60 en 75 jaar praat al weleens over de toekomst, zo blijkt uit eerder onderzoek. Wie het gesprek nog niet voert, geeft aan dit binnen vijf jaar te willen doen. 84 procent vindt het gesprek over later nuttig. Wie ook het gesprek over morgen wil voeren, kan op seniorenzelfaanzet.nl meer informatie vinden en zien waar er al bewustwordingsbijeenkomsten op het programma staan. Hou daarvoor ook de plaatselijke media in de gaten. De campagne ‘Praat vandaag over morgen’ is de komende maand opnieuw te zien op televisie, in dagbladen, magazines, op wachtkamerschermen en via sociale media. En is onderdeel van het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Peter Weda                         06-49657443         pfmweda@gmail.com

Eddy Oude Wesselink         06-51731387         eddyoudewesselink@outlook.com