Gezond verstand in de Senaat?

 

Gaan we meemaken dat het gezond verstand in de Senaat zegeviert?

Zoals we al diverse keren hebben laten zien strijden we als Senioren Netwerk Nederland als enige ouderenorganisatie tegen het voornemen van het kabinet van onze “record Premier” om de wereldwijd geprezen pensioensysteem ingeruild wordt voor het zogenoemde “Casino Pensioen”

In de aanloop naar de behandeling van de nieuwe pensioenwet in de Eerste Kamer stelt het Wetenschappelijk Instituut van het CDA het niet te verdedigen is om deze wet door te laten gaan. Directeur Pieter Jan Dijkman en medewerker Arjen Siegmann van het Wetenschappelijk Instituut noemen het ’een enorme gok op de toekomst’ en  Siegmann stelt : „Dit wordt een ramp, de CDA-senatoren moeten deze wet terugsturen naar de Tweede Kamer.”

De kritiek vanuit het Wetenschappelijk Instituut van het CDA slaat de bodem onder de meerderheid in de Eerste Kamer weg, omdat voor de pensioenplannen de steun nodig is van de voltallige Coalitie plus de “Linkse Wolk” te weten de oppositiepartijen PvdA en Groen Links.

In het nieuwe pensioenplan wordt bijna 1500 miljard euro aan pensioenvermogen overgeheveld naar nieuwe pensioencontracten waarin gepensioneerden en werknemers meer risico lopen over hun pensioengeld. Dat zou per saldo een hogere opbrengst moeten opleveren voor het pensioen.

.„Het is zo faliekant duidelijk waarom we hier als CDA tegen moeten zijn”, zegt Arjen Siegmann, hoogleraar christelijk-sociaal denken aan de VU en medewerker van de CDA-denktank, in gesprek met De Telegraaf. „Het nieuwe pensioenstelsel staat zó haaks op alles waar wij als partij voor staan. Je kunt hier niet voor stemmen. De Eerste Kamer heeft als plicht om zich te vergewissen dat het met de pensioenwet niet zo vergaat als het leenstelsel en de kinderopvangtoeslag. Iedereen zegt daarvan ’dat hadden we nooit zo moeten doen’.”

Maandag en dinsdag verdedigt minister Schouten in de senaat de nieuwe pensioenwet. Een week later, vlak voor de installatie van een nieuwe Eerste Kamer, gaan de senatoren over het wetsvoorstel stemmen. „Maar CDA-fractieleider Pieter Heerma (in de Tweede Kamer, red.) heeft onlangs juist betoogd dat we afscheid moeten nemen van ’de werkelijkheid van technocratische modellen’. Wat hij toen zei, is precies onze kritiek op de pensioenwet.”

„Als het box 3-arrest ons iets heeft geleerd, dan is het dat de rechter achteraf streng kan oordelen over de aantasting van bestaande rechten.” Hij voorziet ’een waterval aan rechtszaken’. Ook is de uitvoering zo ingewikkeld dat er ’niet genoeg pensioenadviseurs in de wereld’ zijn om die overgang voor 2027 te regelen.

Pijnlijk voor het CDA is dat het Wetenschappelijk Instituut naar oud-CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt en 50Plus-senator Martin van Rooijen verwijst als terechte criticasters van het pensioenplan. Siegmann: „Iedereen wijst op deze risico’s: Martin van Rooijen, Pieter Omtzigt, economen in een brandbrief. Ook onze senatoren zeggen dat ze het met onze kritiek eens zijn, maar toch zijn ze van plan om voor te stemmen

Kortom we zullen de komende 10 dagen, met veel vertrouwen op de terugkeer van het gezonde verstand bij de meerderheid van de Eerste Kamer, op de barricaden blijven om te voorkomen dat de technocraten deze onverantwoorde wet aangenomen krijgen.

Herman Pieper

Voorzitter KBO Overijssel samenwerkend in Senioren Netwerk Nederland